Meridiánok (energiacsatornák) számítógépes mérése és értékelése a prevenció és az állapotfelmérés szolgálatában
 
Hogyan függ össze a meridiánok egyensúlya és az egészségünk?
 
A kínaiak már több mint 4000 éve felfedezték, hogy minden betegség forrása az emberi szervezet megzavart energiaháztartására vezethető vissza, amelynek állapota a meridiánokon, a szervezet energiapályáin mérhető le. A meridiánokban áramló Csi keringését az egymással szemben álló, de egymást kiegészítő poláris erők a yin és a yang irányítják. Testünk-lelkünk egyensúlyát egészségét a yin-yang elv szerint a két ellentétes erő megfelelő egyensúlya biztosítja. Az egyensúly felbomlása betegséghez vezet. Amennyibena yang kerül túlsúlyba, a kialakuló betegségekre
az energiateltség, a bőség és a hiperfunkció jellemző.
 
Ezzel szemben a yin túlsúlya okozta kórállapotokra az energiahiány, a hipofunkció jellemző.
 
 
Hogyan történik az állapotfelmérés?
 
 
 
1. MÉRÉS
 
Egy letapogató szonda segítségével megmérjük minden egyes meridián energiaszintjét a test (kéz és láb) előre meghatározott pontjain, ahogyan a számítógép -  fényképes illusztrációval segítve- pontról pontra kalauzol bennünket.A mért értékeket a számítógép automatikusan rögzíti és tárolja. A mérés időtartama kb. 3 perc!
  
2. KIÉRTÉKELÉS
 
Igen látványos grafikonok segítségével egy komplex kiértékelést adunk a kliensnek, amely több szempontot figyelembe véve nyújt részletes elemzést a meridiánok energiaszintjéről, azaz a Yin-Yan-, Öt elem-, szerv-óra, energetikai egyensúly-összesítő és teljes tüneti jellemzést egyszerű, áttekinthető
formában.
 
A nagyításhoz kattintson a képre.

 

 

Az egyes meridiánok elnevezései: Lu=Tüdő Meridián, PC=Pericardium, HT= Szív Meridián, SI= Vékonybél 
Meridián, TH= Hármas Melegítő, LI= Vastagbél Meridián, SP= Lép Meridián, LV= Máj Meridián, K= Vese Meridián, BL=Húgyhólyag Meridián, GB= Epehólyag Meridián, ST=Gyomor Meridián
 
 
3. TERÁPIA
 
Kielemezve a meridiánok energiaszintjét a számítógépes program lehetőséget ad a kezelőnek arra, hogy különböző terápiás javaslatok között válasszon, ezek tanácsait fontolóra vegye és beillessze a saját kezelési mechanizmusába.
 

a.) Mérési eredmények alapján

Személyre szabottan, az állapotfelmérést követően, a szoftver a mérési eredmények alapján fülakupunktúrás kezelési javaslatot tesz ( a hagyományos kínai orvoslás törvényszerűségei alapján) oly módon, hogy fotózott fülön pontról pontra követhető a terápiás protokoll.

 

b.) Betegségek adatbázisából

ABC sorrendben felsorolt diagnózisok közül választhat a szakember, ahol fotózott fülön pontról pontra követhető a terápiás protokoll.

c.) Pont-, zónakereső funció

A mérőszonda segítségével megkereshetjük a fülön az aktív pontokat illetve zónákat és a szoftver lehetőséget ad ezen pontok (zónák) fülön való megjelölésére, rögzítésére. ( alkalmas lehet a testakupunktúra pontok keresésére is)

4.ELLENŐRZÉS

A terápia végén egy újabb méréssel ellenőrizhető a kezelés eredményessége, egyértelműen láthatóvá
válik, hogy mennyire sikerült a meridiánok energiaszintjét egyensúlyba hozni. 
 

 5. TUDATOSSÁG
 
Kliensünk, megértve a szervezetében fennálló egyensúlyzavart, a részesített
terápián és tanácsainkon felül, akár maga önállóan is részt vehet egészsége helyreállítása és megtartása érdekében. A Hagyományos Kínai Orvoslás
irányelveit figyelembe véve, az igénybevett kezelésen túl, a gyógynövényektől a táplálkozásig lehetőség van arra, hogy megfelelő energiaszintet visszaállítsuk és/vagy egyensúlyba hozzuk.
  
A szervezetünk egészségi állapotának áttekintése
 
A meridiánok meghatározott pontjain mért értékeket az alábbi szempontok alapján értékeljük:
 

1. Alap értékelés: Az oszlopok értékei ábrázolják a kliens energiaszintjét, először a kar yin-, aztán a kar yang, aztán a láb ying és yang meridiánjait értékelve.
 

2. „Yin/Yang” ábrázolás típus először a test bal részén elhelyezkedő Yang meridiánokat hasonlítja a jobb résszel. Ugyancsak meghatározásra kerül a Ying Yang mérések értékeinek átlaga és az ettől való eltérések, a yin/yang egyensúly.
3. Összehasonlítás: A mért értékek összehasonlítását szolgáló ábrázolás.
 
4. Öt elem
 
A mért eredmények a hagyományos kínai orvoslásból jól ismert elemekhez kapcsoltan jelenik meg. Az egyes szerveink ill. a hozzájuk tartozó meridiánok is az Öt Elem valamelyikéhez kötődnek. A Tűz: a szív, a vékonybél, pericardium, hármas melegítő ; A Föld: a gyomor és a lép ill. hasnyálmirigy; A Fém: a tüdő és a vastagbél; A Víz: a vese és a hólyag; A Fa: a máj és az epehólyag. Ha mindegyik elem optimálisan működik, akkor tökéletes az egészség. Ha azonban valamelyik elem harmóniája megbomlik, ez máris további kihatással lehet a vele kapcsolatban álló elem vagy elemek állapotára.
 
A mért eredményekből megtudhatjuk az 5 elem értékeit, (+) amennyiben túlműködés tapasztalható, (-) amennyiben túl alacsony az energiaszint illetve (X) értéket kapunk, ha a jobb- és a baloldal mért értékei túlzottan eltérnek egymástól.
  
5. Szervóra
 
Ebben az esetben a meridiánok energiaszintjét egy szervórán láthatjuk feltüntetve.
 
A Yin-yang elmélet szerint a Qi a meridián-láncolatban szigorúan meghatározott  sorrendben kering, ezt nevezzük szervórának.    A 12 /fő/  meridián energiaáramlás sorrendjében  a következők:  Tüdő, Vastagbél, Gyomor, Lép, Szív, Vékonybél, Húgyhólyag, Vese, Vérerek ura, Hármas melegítő, Epehólyag, Máj
 
(Pl. A Tüdő aktív ideje hajnali 3 és 5 óra között van, ilyenkor készíti föl a tüdő a szervezetet a napi aktivitásra. Asztmás betegek ilyenkor rendszerint erős köhögéssel ébrednek.)
   
6-7. Energetikai Egyensúly
 
A kliens energetikai egyensúlyának teljes elemzése történik. Egyrészt a Chi energiaszint, amely a kliens  teljes energia-szintjének mutatója. Ezt követi a Yin-Yang egyensúly, aztán az energia stabilitásának mutatója. Továbbá összehasonlításra kerül a jobb-bal, felső-alsó energiaszintek értékei.
 
8. Részletes tájékoztató
 
Szöveges formában ad tájékozatót a meridiánok funkcióiról, az aktuális mérés kapcsán észlelt egyensúly zavarokról, lehetséges tünet-együttesekről és az energetikai egyensúly mértékéről.