A hagyományos kínai orvoslás elmélete szerint az allergiás tünetekért a szervezetünk energetikai zavara tehető felelőssé. A nyugati orvoslás szerint, az allergia alapja egy alkati immunológiai eltérés, mely kóros válaszreakciót eredményez. Mindkét medicina szerint vannak külső kóroki tényezők (allergének), pl. a pollen (virágpor), a por, az ételeink egyes adalékanyagai, színezékei, egyes növények vagy állati élelmiszerek mint idegen, a saját egészségünket veszélyeztető anyagokként jelenhetnek meg. A keleti gyógyászat a belső kóroki tényezőkre is nagy hangsúlyt fektet, pl: stressz, harag, düh, félelem, szorongás, tépelődés.

 

Az allergiás személynek romlik az életminősége, pl. sok esetben az alvása nem pihentető, ingerlékeny, csökken a pszichés és fizikai teherbíró képessége. Tünetei lehetnek: tüsszögés, orr-, szemviszketés, kaparó, viszkető érzés a torokban, orrdugulás, híg orrváladékozás, köhögés, fulladás, sípoló légzés, viszkető kiütések a bőrön, bőrtünetek, bélrendszeri panaszok.

 

Kezelésünk lényege: a keleti gyógyászat szerint az energetikai egyensúlyt állítjuk helyre, míg a nyugati orvoslás szerint az immunrendszer kóros válaszreakcióit szüntetjük meg: fülakupunktúrával ( tű, lézer, tartós tű, stb.), táplálkozási, életmód-tanácsadással.