Természetgyógyász szeretne lenni?

 

TermészetgyógyászÖsszefoglaltunk néhány olyan kérdéskört, amely segíthet kiválasztani mindenki számára a legmegfelelőbb intézményt, ahol tanulmányait folytathatja.

 

Nagyon fontos azt tudni, hogy Magyarországon a Természetgyógyászati tevékenységet és képzést a 11/1997. (V. 28.) NM rendelet (a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről) és a 40/1997. (III. 5.) Kormányrendelet szabályozza. Tehát ha Magyarországon valaki természetgyógyász szeretne lenni és működési engedélyt szerezni, akkor a fenti rendeletek értelmében teljesítenie kell az Egészségügyi Alapmodul -, Természetgyógyászati Alapmodul tanfolyamokat, az 5 napos bentlakásos Életmódtábort és valamilyen természetgyógyászati szakirányból a sikeres vizsgát. Jelenleg csakis az alábbi szakokon lehetséges valaki természetgyógyász (államilag elismert, középfokú végzettséggel)

-        AKUPRESSZŐR

-        ALTERNATÍV MOZGÁS- ÉS MASSZÁZSTERAPEUTA

-        ALTERNATÍV FIZIOTERAPEUTA

-        BIOENERGETIKUS

-        ÉLETMÓD-TANÁCSADÓ ÉS TERAPEUTA

-        FITOTERAPEUTA

-        FÜLAKUPUNKTÚRÁS ADDIKTOLÓGUS

-        KINEZIOLÓGUS

-        REFLEXOLÓGUS

-        SZEMTRÉNER

A vizsgáztató intézmény minden esetben a GYEMSZI EFF. További információ ide kattintva érhető el.

Tehát CSAK a fenti szakokon lehetséges hivatalosan természetgyógyászként működni, ÁNTSZ engedélyt kapni. Minden ettől eltérő végzettséget alaposan körül kell járni.

Mindig kérdezzünk rá, hogy ha elvégezzük a tanfolyamot, az mire jogosít fel minket, erről legyen írásos dokumentációnk.

Szeretnénk felhívni a szíves olvasó figyelmét, hogy jelenleg Magyarországon állami Természetgyógyász Felsőoktatás nem létezik ( az alól kivétel a Pécsi Egyetem orvosoknak elérhető HKO képzése) . Természetgyógyászatból államilag elismert középfokú vizsga tehető a GYEMSZI EFF-ben, a tanfolyamok elvégzésére pedig országszerte számos képzőintézmény áll rendelkezésre.  Minden ettől eltérő oktatási formát (szabadegyetem, magánegyetem, OKJs képzések, „akkreditált”-nak nevezett képzések) nagy gondossággal járjuk körül, és nézzük meg, hogy a befizetett pénzünkért mit kapunk és ismételten visszatérve,  hangsúlyozva: az elvégzett tanfolyam mire jogosít fel minket. Itt a képzési paletta nagyon széles és lehetséges, hogy ez adja meg nekünk azt az információt, amit kerestünk. De minden alkalommal legyünk tudatában annak, hogy a képzés elvégzése után mire számíthatunk.

Gyakran jusson eszünkbe, hogy „nem minden arany, ami fénylik” !

Néhány szempont a választáshoz

Először is gondoljuk át, hogy mit szeretnénk:

-        Természetgyógyászként, engedéllyel, önállóan dolgozni

VAGY

-        kedvtelésből, hobbiból szeretnénk természetgyógyászattal, természetes gyógymódokkal foglalkozni, ismereteinket bővíteni

 

Ami segíthet még a döntésben és érdemes megfontolni, utánajárni:

-        mióta létezik a képző intézmény

-        kik az oktatók ( önéletrajz), és mióta oktatnak

-        mit tartalmaz a befizetett tanfolyam díja és miért kell még külön fizetni ( vizsga díja, oklevél, tankönyvek, stb – ugyanis ezek a tételek súlyos tízezrekre rúghatnak)

-        van-e tematika a tananyaghoz? Esetleg bemutató előadás vagy (Demo) tananyag?

-        szerezzünk referenciát, tájékozódjunk

-        ellenőrizzünk minden információt

 

Ha kérdése van vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk!

Elérhetőségünk: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.